Seeker [EH3]

Seeker in de Bergkerk Deventer

Seeker in de Bergkerk Deventer

Seeker is een reizend collaboratief ruimteschip project gestart door kunstenaar-wetenschapper Angelo Vermeulen (1973) en het is tijdens de Dutch Design Week van 19 t/m 27 oktober onderdeel van de tentoonstelling Play the Future: Scenario City in en rond de bibliotheek Witte Dame. Het Seeker [EH3] project is in de weken voorafgaand aan de DDW ontwikkeld door een groep Seekers, bestaande uit studenten TU/e Bouwkunde, kunstenaars, designers en Permacultuur onderzoekers, uiit Nederland en Belgi├ź.

De groep wordt geïnspireerd en begeleid door de kunstenaar Angelo Vermeulen, Tom Veeger (TU/e), Rhita Jashari, Charlotte van Buylaere, John Swagten (TU/e), alsmede het MADlab met o.a. Rob Bugel, Eric Sprik, Paul Zuurveen.

Het project krijgt op deze locatie een nieuwe invulling dankzij de samenwerking van een interdisciplinair team van kunstenaars, ontwerpers, ingenieurs, studenten, sci-fi fans, DIY liefhebbers, etcetera. In het project wordt experimenterend onderzoek gedaan naar de integratie van technologische, ecologische en sociale systemen die het overleven in een ruimteschip op lange termijn mogelijk maken.

De standard module die hier gebruikt wordt is de caravan, dat eigenlijk niks anders is dan een archetype van een zelfstandig ontdekkingsvoertuig en in dat opzicht is het verwant aan het ruimteschip. Door een serie caravans met elkaar te verbinden wordt er een kosten besparende ruimtearchitectuur tot leven gebracht. Als voorbeelden worden verschillende bronnen genomen, zoals concepten van bestaande ruimtestations, de container art van Luc Deleu en de architectuur van de Metabolisten uit de jaren 50-70.

Vermeulen tracht een gesloten environment te realiseren dat zo onafhankelijk mogelijk van de buitenwereld kan fungeren. Dit semi-autonoom systeem wordt door verschillende technologische (energie-, water-, voedsel- en zuurstof voorraad, meubilair, sanitair, etc. ) en ecologische oplossingen (systemen om voedsel te kweken, zoals hydroponics, aquaponics, kiemen, etc.) mogelijk gemaakt.

Seeker op de Dutch Design Week evenement programma: http://www.ddw.nl/event.php?eventID=25d32a23838058bdc7cf3783b1a5283d
Seeker op Facebook: https://www.facebook.com/seekerproject

Inspiratiebronnen: Space Farming: the final frontier