Film

In de filmprogramma van Scenario City Pure Science Fiction? – Visions of the Future konden bezoekers een selectie van sci-fi film toekomstbeelden vanaf de jaren vijftig tot en met het heden bekijken.

Zoals met al van onze ideeën, onze toekomstperspectieven hangen altijd af van ons heden. Kijkend naar science fictions films uit verschillende tijdperken, krijgen we niet alleen inzicht in de scenario’s van de toekomst, maar ook hoe deze worden waargenomen door de wereld om zich heen.

Beginnend met Jules Verne (2e helft 19e eeuw), betreden we een wereld waarin alles wat kan worden voorgesteld uiteindelijk gerealiseerd zal worden. Dit is niet voor niks. Wetenschap en technologie lopen nek aan nek en zij brengen wonderen naar onze wereld. Utopia komt steeds dichterbij.

In de jaren vijftig geloofde men hier sterk in. Economie was booming en technologie overheerste alles. Men geloofde dat gehumaniseerde robots ons werk zullen overnemen en ons voorzien met alles wat we maar kunnen bedenken. Het was de tijd van de ruimtevaart, en dromen over het koloniseren van andere planeten waren aan de orde van de dag.

Na de geweldige jaren zestig kwam daar plotseling verandering in. Consumenten hadden moeite met veel van de nieuwe uitvindingen van bedrijven. De economie begon te krimpen en het milieu werd een probleem. Ons ecosysteem kwam in gevaar dankzij technologie.

Deze ontwikkeling bereikte zijn hoogtepunt in de jaren 80. Onze toekomsthoop veranderde in dystopische ideeën. Technologie ging door, maar het bood geen garantie meer voor een betere leven. Steden raakten overbevolkt, lucht en water raakten vervuild en onze voorraden gingen krimpen.

We zijn in 2004. Dankzij computer, internet en mobiele telefonie dromen we opnieuw over technologische utopieën. Dingen kunnen ‘smart’ gemaakt worden. Maar we zijn niet meer zo zeker wat deze veranderingen voor onze toekomst zullen betekenen. Zal de wereld hierdoor een betere plek worden? Zullen we hierdoor meer gelukkig worden?

De samples zijn door film adviseur Wiepko Oosterhuis uit Eindhoven samengesteld.